Nybakat bröd, mmmmm!
Häromkvällen blev jag så sugen att baka lite bröd,
så jag testade ett recept från Rågflinge paketet.
KNUBBIGA LIMPOR
4 st
50 g jäst
10 dl vatten, 37 grader
50 g smör eller margarin
0,5 dl sirap
1 msk salt
2 tsk finstött anis och fänkål
8 dl (280g) AXA Rågflingor
1,2 kg (2,2l) Dinkelmjöl
Garnering: 1-2 dl AXA Rågflingor
Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet. Tillsätt övriga ingredienser, men spar ca 1 dl av mjölet till utbakning.
Arbeta degen kraftigt.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och forma varje del till knubbiga limpor.
Pensla limporna med vatten och rulla i rågflingor.
Lägg limporna på smord plåt.
Jäs övertäckt 25 min.
Grädda limporna i nedre delen av ugnen 225 grader, ca 30 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Smaska och njut!